Ocicat

 

Ocicat er en forholdsvis ny race, der første gang blev skabt i 1964 i USA ved parringer imellem Siameser og Abyssinier. Der gik dog nogle år, inden avlsarbejdet tog rigtig fat, og her blev i starten også foretaget udparring med American Shorthair, for at skabe en sølv-variant og samtidig tilføre racen mere substans.

Efter 23 års avlsarbejde opnåede Ocicat i 1987 Championship status i det amerikanske avlsforbund CFA. Sideløbende var avlsarbejdet af denne nye spændende race også påbegyndt andre steder i verden, og i 1992 blev Ocicat godkendt i det europæiske avlsforbund FIFe.

I 1991 kom den første Ocicat til Sverige fra England og året efter kom de første katte til Finland. Især i Sverige og Finland blev racen hurtigt populær og avlsarbejdet udbredt. I dag er Sverige og Finland stadig de lande i Europa, hvor racen er allermest udbredt.

I Danmark så vi første gang en Ocicat i 1996, hvor de to første katte – Anórien’s Tar-Ancatime og Goldshadow’s Ahududu of Watamu – blev importeret fra hhv. Finland og Sverige af katteri Watamu v/Grethe Højgaard Jensen i Odense. Året efter blev det første Ocicat kuld født her i landet. Disse to chokolade spottede katte fik i alt 18 killinger, hvoraf flere fik lov at gå videre i avlen. Dermed lagde de grundstenen til det danske opdræt af Ocicat og deres navne kan stadig ses tilbage i stamtavlerne på flere af vores katte i dag.

Hurtigt kom flere opdrættere til, og flere nye avlskatte blev importeret bl.a. fra Holland, Tyskland, Norge, Sverige og Finland.

I årenes løb har antallet af opdrættere her i landet ligget på mellem 5 - 10 opdrættere, hvoraf nogle har været mere aktive end andre, og nogle kun kortvarigt mens andre fortsat holder ved. Foreløbig er der registreret over 400 Ocicats her i landet.

Målet med racen var dengang og nu, at skabe en racekat med det plettede og vilde jungle-look, men med tamkattens forudsigelige og omgængelige temperament. 

I modsætning til flere andre plettede katteracer er der ingen vilde katte bag en Ocicat!

Herunder ses billede af de to første "Tara" og "Dudu", og ved siden af ses deres afkom Akiba af Watamu og Samara af Watamu, som vises frem af Grethe Højgaard:

 

 
 

På Grethes hjemmeside www.watamu.dk kan man se og læse mere om de første Ocicats her i landet. Desuden har Grethe skrevet en lille bog om sine katte, der kan købes hos hende. Grethe er ikke længere aktiv som opdrætter, men har stadig Ocicat.